Sikkerhed i børnehøjde

Legeplads sikkerhed

Focus på sikkerhed

Når man skal renovere eller etablere en ny legeplads, er det vigtigt at have fokus på sikkerheden. Børn ved ikke altid hvad der er sikkert, og hvad der ikke er sikkert, så derfor er det de voksnes opgave at sørge for at legepladsen er et trygt og sikkert sted at være.

Privat legeplads

Et legeredskab der er opstillet i en lukket privat have betegnes typisk ikke som en offentligt tilgængelig legeplads, og er derfor omfattet af andre regler. Legeredskaber opstillet i private haver er defineret som et legetøj og omfattet af reglerne om CE godkendelse.

Offentlig tilgængelig legeplads

På en legeplads som er offentligt tilgængelig, har man pligt til at sikre sig, at alle legeredskaber der opstilles, er sikkerhedsmæssigt forsvarlige. Dette sikres ved, at redskaberne opfylder kravene i den europæiske sikkerhedsstandard EN 1176.

Eksempler på hvor der er offentligt tilgængelige legepladser

• Børnehaver
• Vuggestuer
• Skoler
• SFO’er
• Boligforeninger
• Andelsboligforeninger
• Grundejerforeninger
• Borgerforeninger
• Campingpladser
• Vandrehjem

Det kan være lidt at en jungle at finde ud af hvad de forskellige udtryk og betegnelser betyder når man handler nye legeredskaber. Det er derfor vigtigt at skelne mellem legeredskaber som er til privat brug og legeredskaber til det man kalder offentligt tilgængelige legepladser.

CE godkendelse

Det er en udbredt misforståelse om  at et legeredskab, som kun er CE godkendt, også må anvendes til offentligt tilgængelige legepladser. En CE godkendelse fortæller kun, at legeredskabet sælges som et legetøj. Derfor overholder det kun standarden EN71 for legetøj og er derfor ikke godkendt til anvendelse på offentlige tilgængelige legepladser.

EN 1176 standarden

Et legeredskab som sælges til brug på offentligt tilgængelige legepladser skal, for at kunne blive byggesagsbehandlet med et positivt resultat, opfylde kravene i den europæiske sikkerheds standard EN 1176 for legeredskaber, eller tilsvarende. Den europæiske sikkerheds standard EN 1176 er den eneste standard som fastsætter kravene til producenterne af legeredskaber, og er derfor kundernes sikkerhed for at de produkter de køber, er sikre til offentlig brug.

Legeplads sikkerhed

Legeredskaber til offentlige tilgængelige legepladser

Dansk lovgivning på legepladsredskaber til offentlig brug er i bygningsreglementet 1995, som siger, at legepladsredskaber og lignende skal udformes og dimensioneres, så personskader undgås. Dette opfyldes ved producenten anvender de europæiske sikkerheds standarder DS/EN 1176 og DS/EN 1177.

• DS/EN 1176-serien, Legepladsredskaber
• DS/EN 1177, Stødabsorberende legepladsunderlag – sikkerhedskrav og prøvningsmetode.

Legeredskaber til privat brug

For legepladsredskaber til private forbrugere findes følgende harmoniserede europæiske standard:
• DS/EN 71-serien, Legetøj – sikkerhedskrav

Samm-Sall Legepladser og sikkerhed

Alle legeredskaber produceret Samm-Sall Legepladser overholder europæiske sikkerheds standard EN 1176 .
Desuden bliver de oplyste faldarealer lagt ud efter EN 1177 & EN 1176.

Brug vores kontakt formular

Kontakt os og få et uforpligtende besøg af en af vores legemiljøkonsulenter. Så er du på sikker grund, når leg og udvikling af børn er vigtig.

Kontakt formular med besked