Du er her:  samm-sall.dk » Fordele ved at lege udendørs

Fordele ved at lege udendørs

Fordele ved at lege udendørs

Til dette blogindlæg har vi kigget nærmere på, hvorfor børn har godt af at være udendørs og lege udendørs.

Udendørs leg

Når børn opholder sig og leger udendørs, har de direkte sanseoplevelser med naturen og i et miljø af forskelligartet karakter, end man kan have ved at opholde sig indendørs. Forskellige slags uderum vil kunne fungere som forskellige læringsmiljøer – det kan eksempelvis være en græsplæne, eng, skov eller strand. Men der er også afgrænsede og trygge ’rum’ udendørs som for eksempel en legeplads med gynger, legehus og rutsjebane. På en legeplads vil børn kunne lege og afprøve nye legeredskaber, som der naturligt ikke vil være i legemiljøet indendørs.

Ved at børn opholder sig udenfor, er det med til, at give børnene mulighed og oplevelser i og med naturen. Hvilket vil gøre, at børnene kommer til at lære sig selv bedre at kende, og børnene lærer mere omkring naturen generelt. Udeleg kan give børnene en større mulighed for at sanse, bevæge sig og være kreative med deres lege.

Skærmtid eller udetid?

Danmark er et af de lande i Europa, hvor børnene bruger mest tid foran en skærm. Et dansk barn mellem tre og seks år benytter næsten to timer om dagen foran en skærm. Hvorimod en dansk teenager bruger helt op imod seks timer om dagen – i gennemsnit. Hvor skærmtid skal forstås som den tid, et barn bruger foran et fjernsyn, tablet, computer eller telefon. Dog skal det også nævnes, at computer og tablets i højere grad er noget, som børn også benytter i forbindelse med deres undervisning i folkeskolen.

En undersøgelse viser, at en fjerdel danske børn i alderen 11 til 15 år kun kommer udenfor op mod tre gange om måneden i løbet af årets koldeste måneder. I løbet af sommeren kommer denne aldersgruppe af børn dog lidt oftere ud i den friske luft. Derudover viste undersøgelsen også, at det i højere grad er de yngre børn, der er mere udendørs end de ældre børn. Iblandt børnene i aldersgruppen fire til seks år er det omkring 15 procent, der kun er ude op mod tre gange om måneden i vintermånederne. Derimod er omkring 37 procent af de yngre børn udendørs dagligt i vintermånederne.

Derfor kunne det godt tyde på, at danske børn i højere grad bruger tid foran en skærm i løbet af en dag frem for at lege udendørs. Ved at opfordre børn til i højere grad at være udendørs i deres fritid end at sidde foran en skærm, vil dette gavne deres fysiske helbred, og hjælpe dem med at udvikle dem psykisk og intellektuelt. Det kan være alt fra at gå en tur hen til en park eller skov eller opsøge en lokal legeplads, hvor man hurtigt kan bruge noget tid.

Fordele ved udendørs leg

Der er flere fordele ved, at børn opholder sig og leger udendørs. Det kan nemlig både have en positiv betydning for børn fysiske, sociale og følelsesmæssige udvikling. I forhold til den fysiske udvikling kan udendørs leg påvirke børnenes motoriske færdigheder, styrke børnenes muskler og forbedre børnenes helbred generelt. Med hensyn til børnenes sociale udvikling, kan udendørs leg påvirke børns selvtillid og gøre, at børnene i højere grad kommer til at værdsætte miljøet. Ved at børnene leger og opholder sig udendørs, kommer børnene også til at bruge alle deres fem sanser. Derudover er det også blevet bevist, at ophold udenfor hjælper børn med at udvikle en form for uafhængighed.

Andre fordele ved at børn leger udendørs:

  • Det promoverer kreativitet og fantasien
  • Børnene lærer at tage ansvar
  • Det giver forskellige stimuleringer
  • Børnene får rørt sig
  • Børnene undrer sig og fordyber sig
  • Det reducerer stres og træthed

Fordele ved en legeplads

Netop legepladser er centrale for børns fysiske aktivitet, og fysisk aktivitet er centralt for børns sundhed og trivsel. I en undersøgelse hvor børn blev spurgt, om de helst vil lege indendørs derhjemme med for eksempel en tablet eller udendørs på en legeplads, svarede 76 procent af de adspurgte børn, at de helst ville lege udendørs på legepladsen.

En legeplads vil give børn følelsesmæssige, sociale, mentale og fysiske fordele. På en legeplads er det muligt for børnene at lege ustruktureret og frit, hvilket vil være med til at fremme børnenes emotionelle udvikling. Her kan børn opbygge deres selvværd og selvsikkerhed ved at prøve ting, som de aldrig har gjort før. Det kan for eksempel være, når et barn klatrer op ad en stige eller svinger sig i klatresystemet.

Derudover vil den ustrukturerede og frie leg gøre, at børnene har mulighed for at opleve at skulle være tolerante, spontane og tålmodige, da der ofte er andre børn på legepladsen. Når børn leger med hinanden, lærer de forskellige evner og færdigheder ved at interagere med andre, for eksempel hvordan man lytter, hvordan man samarbejder, hvordan man leger med andre og hvordan man bliver mere uafhængig.

Flere indlæg fra samme kategori

Hvorfor er det vigtigt, at børn bevæger sig?  

Hvorfor er det vigtigt, at børn bevæger sig? I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, hvorfor børn har godt af at bevæge sig, o...

Udendørs træning – hvilke fordele er der

Udendørs træning – hvilke fordele er der? I dette blogindlæg undersøger vi hvilke anbefalinger, der er omkring fysisk aktivitet...

Regler for legepladsredskaber og legepladser

Regler for legepladsredskaber og legepladser I dette blogindlæg vil vi forklare nærmere om hvilke regler, der gælder for legepl...

Trampoliner og hoppeskib til legeplads

Med en fantastisk udsigt over Hobro Fjord har GF Fjordparken og Hegedalsparken i Hobro en stor og lækker legeplads

Hent katalog og prisliste

Du modtager kataloget med det samme elektronisk.